Dr. Kutor László lovagkeresztet kapott

2012. március 13., kedd

Réthelyi Miklós, Halász János parlamenti államtitkár és Jávor András közigazgatási államtitkár március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Tiszti- és Lovagkereszt, illetve Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át az Iparművészeti Múzeumban.

Dr. Kutor László, Karunk egyik kiemelkedő oktatója, kutatója 2012. március 13-án vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. A kitüntetést a kimagasló oktatói és kutatói munka elismeréseként, valamint a fogyatékkal élő fiatalok informatikai oktatásának elismeréseként kapta.

Dr. Kutor László 1974 óta dolgozik az Óbudai Egyetemen, illetve jogelőd intézményeiben, és a kezdetektől fogva aktív tagja intézményünk oktatói, kutatói közösségének.

Az elmúlt években oktatói munkája során a mérnök informatika BSc képzésben meghirdetett mobil szakirány vezetésével, a nappali és esti tagozaton az Informatika elméleti alapjai, az intelligens rendszerek elmélete tantárgyak, a nappalis hallgatóknak a fejezetek az információ-technológia kultúrtörténetéből, a mobil informatika, az elektronikus kereskedelem, valamint a mobil informatikai kutatás-fejlesztés című tantárgyak oktatásával foglalkozik. Témavezetésével 20 szakdolgozat és 5 TDK dolgozat született.

Kutatásai során foglalkozott a rádiófrekvenciás azonosítási (RFID) technológia alkalmazási lehetőségeivel, NFC alapú Mobiltelefonos gyógyszer azonosító rendszer kifejlesztésével látáskorlátozott felhasználóknak részére, 3 dimenziós test-szkenner kifejlesztésével, beszéddel vezérelhető életvitelt segítő rendszer kifejlesztésével mozgásképtelen emberek számára, továbbá közreműködött a TÁMOP Mesterséges intelligencia Almanach kidolgozásában, valamint az intelligens rendszerek elmélete elektronikus tananyag kidolgozásában.

Rendszeresen tart előadásokat. Az elmúlt évben az e-Vita-, e-Healt-, 3D Anatomy-, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság -Digitális Esélyegyenlőségi konferenciákon vett részt előadóként, valamint a Mindentudás Egyeteme előadássorozat részeként beszélt az informatika fejlődéstörténetéről.

Hobbija az informatikai és műszaki eszközök gyűjtése, amelyekből rendszeresen rendez kiállításokat. Az elmúlt években indította útjára a "Fókuszban" című informatika történeti kiállítást az Óbudai Egyetemen és a BME VIK aulájában. A kiállítási anyag 2-4 hetente változik, mindig egy adott témakört feldolgozva. Az IBM 75 éves jubileuma alkalmából kiállítást rendezett az IBM fontosabb innovációiból, amelyről kis filmek is felkerültek a világhálóra (YouTube). Szervezi és rendezi ezen kívül az informatika-történeti fórum "Nagy hazai műhelyek" sorozatát, amelyhez kapcsolódó tárgyi emlékek az Óbudai Egyetem aulájában tekinthetők meg.

Társadalmi munkában is aktív szerepet játszik. Dr. Kutor László az elnöke a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informaika-történeti Fórumának, amely rendszeresen szervez konferenciákat. Az informatika történet iránti elhivatottsága újabb kezdeményezésekre sarkalta: az elmúlt években elindított, szervezi és rendezi az "Arcképek a magyar informatika történetében" video interjúkat.

Ezen tevékenységek mellett elkötelezett szervezője az érzékszervi fogyatékosok informatikai oktatásának. 2001 őszétől (Magyarországon elsőként) rendszeres és térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szervez látás- és hallássérült fiataloknak.

Mivel ilyen célirányos informatikai képzést más felsőoktatási intézmény nem biztosít ezen fiatalok számára, ezért kollégáival közösen kidolgozott egy kiscsoportos oktatási és vizsgáztatási rendszert, amelyet az Egyetem hallgatóin kívül más felsőoktatási intézmények hallgatói, valamint minden továbbtanulni és munkát vállalni szándékozó látáskorlátozottaknak és halláskorlátozottaknak is felkínál. A tanfolyamon eddig 155 vak és gyengén látó, valamint 143 siket és nagyothalló fiatal vett részt. A jelenlegi létszám 18 látássérült és 35 hallássérült.

Dr. Kutor László kiemelkedően aktív életútját és munkásságát tekintve méltán érdemelte ki a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, az elismeréshez ez úton is gratulálunk és munkájához további sikereket kívánunk.