Kockanap 2017 – 24 órás programozási verseny a NIK-en

2017. november 29., szerda

A NIK-en az őszi félév egyet jelent a Kockanappal, amely egy 24 órán át tartó szakmai verseny, ahol három fős csapatok tudják megmérettetni szakmai tudásukat. A 2016-os évvel kezdődően a Neumann Karral kooperálva, a Neumann HÖK egy új mellékversenyt is be tudott mutatni, amely a Programozás I. (jelenleg pedig Szoftvertervezés és –Fejlesztés I.) különszám néven fut, párhuzamosan a 24 órás nagy versennyel. Ennek keretein belül a most frissen beiratkozott hallgatók, az ő tudásuknak megfelelő kisebb feladatokat kell, hogy megoldjanak.

A 24 órás versenyszámban a feladat rendszerint több részből tevődik össze, található benne egy nagy, önmagában magas komplexitású feladat, amely 24 órát igényel. Szerver-kliens kapcsolat kiépítése szükséges a versenyzőknek, és a csapat egy karaktert irányítva kell, hogy a többi ellenséges karaktert legyőzze. Így, voltaképpen egy nagy multiplayer játék részesei lehetnek, azonban a karaktert nem kézzel irányítják, hanem valamilyen általuk megvalósított mesterséges intelligencia. A karakter erőssége és felkészültsége növelhető, kis mellékfeladatok teljesítésével. E feladatok különböző témakörökből, programozási nyelvekből és megszorításokból épülnek fel. Van, amit csak bash script formájában fogadnak el, van. amit PHP nyelven kell megírni. Hol az a megszorítás, hogy minél tömörebb és rövidebb legyen a kód, hol pedig az, hogy az adott feladatot optimális módon valósítsa meg. Így a rendkívül sok és színes feladatokat a csapaton belül fel kell osztani, és mindenki dedikált módon végez egy-egy részfeladatot.

A csapatmunka nagyon erős szerepet kap, hiszen 24 óra alatt egy igen intenzív kommunikációt kell megvalósítaniuk a tagoknak – és tapasztalatból elmondható, hogy a tizenhatodik megkezdett óra után exponenciálisan növekszik a surlódások száma a tagok között. Ez rendkívül jól modellezi a valós életbéli helyzeteket, így a rendezvény nem csak a programozási képességeket teszi próbára, hanem az emberi tulajdonságokat is. Rutinos versenyzők leosztott szerepekkel érkeznek, adott a team leader, adott a backend developer és hasonló pozíciók.

Az idei rendezvény különleges volt, ugyanis az AudMax alatt található nagy aula helységben került a rendezvény lebonyolításra, köszönhetően a rendkívül magas érdeklődésnek. 81 fő versenyzett egymással, 27 csapatba rendeződve. Az SzTF1 különszámban pedig 83 lelkes Gólya vett részt, akik kamatoztathatták mindazt a tudást, amelyet itt a félév során elsajátíthattak. A rendezvényhez nagynevű támogatók is csatlakoztak, úgy, mint Schönherz Iskolaszövetkezet, NNG iGO Navigation valamint a technikai hátteret az AccessPoint Kft biztosította.