Intensive Program on Computer Vision

2012. szeptember 19., szerda

Az Intensive Program on Computer Vision (IPCV) egy kétévente megrendezésre kerülő, nemzetközi (részt vevő egyetemek: University of Koblenz, Lappeenranta University of Technology, University of Joensuu, Université Jean Monnet, Université de La Rochelle, Óbudai Egyetem), képfeldolgozással kapcsolatos nyári egyetem, amelyet idén a németországi Koblenzben tartottak. A nyári egyetemen a hallgatók délelőtt előadásokon, délután pedig gyakorlatokon vesznek részt, a programot emellett jó néhány szervezett társasági esemény is színesíti.

A fent felsorolt intézményekből a nemzetiségeket tekintve voltak finnek, egy iráni diák, egy kínai fiú és egy thai lány, akik mind Finnországban tanultak, egy kínai lány, egy amerikai lány, aki Franciaországban tanul, illetve volt egy született francia srác is. Továbbá egy ukrán MSc hallgató, aki Erasmus Mundus program keretében „járja” az európai egyetemeket. Természetesen emellett több koblenzi diák is részt vett a nyári egyetemen. A hallgatók a teljes BSc-PhD spektrumot lefedték, a feladatok megoldása közben számos hasznos tapasztalatot és tippet osztottak meg a tanulmányaikban már előrébb járó diákok.

Karunkat nyolcfős csoport képviselte. Dr. Csink László és Szabó Zsolt előadást és gyakorlatot is tartottak optikai karakterfelismerés (OCR) témakörben. Rajtuk kívül a résztvevők névsora: Cseri Eszter, Klimek Gabriel, Kiss Árpád, Pozsegovics Péter, Szántó Balázs és Tézsla Tibor.

A nyári egyetem hossza 14 nap volt. Mindkét hét hétköznapjain előadások voltak, közben 15 vagy 30 perces pihenővel. Ezután következett az ebédszünet olyan ételkölteményekkel, amelyeket itthon néhány étterem is megirigyelne. Étkezés után gyakorlatok következtek, amelyek mindig az aznapi előadások anyagához kötődtek, ugyanarról az egyetemről érkező oktatók tartották. A gyakorlatokon a hallgatók vegyes nemzetiségű csoportokra voltak bontva, melyeken belül megengedett (sőt, javasolt) volt az együttműködés. A menetrend alól a szerdai nap volt a kivétel, ekkor az ebéd után közösségi események következtek. Hétvégére is szerveztek programokat, természetesen sem a szerdai, sem a hétvégei programokon nem volt kötelező a részvétel, de az biztos, hogy senki nem bánta meg, aki megjelent ezeken.

Visszatérve az előadásokra, többnyire mindegyik elképesztően érdekes volt, esetleg a matematikailag bonyolultabbaknál (a hatodik egyenletrendszerben a 42. ismeretlen bevezetése után) néztek kicsit furcsán a hallgatók. A szakmai részben volt szó mélységi képről például Kinect segítségével, kiterjesztett valóságról, kamera kalibrációról, színmodellekről. A gyakorlatokat az egyetem géptermében tartották, a fő fejlesztőeszköz a Matlab volt, de a legtöbb feladat megoldása során szabadon lehetett használni bármilyen programozási nyelvet.

A hallgatók kétségtelenül sokat dolgoztak a nyári egyetem alatt, de a közösségi események is említést érdemelnek: a programok között szerepelt sziklamászás, sörözés, grillezés, röplabdázás, strandolás, slackline-ozás, városnézés is.

Végezetül a hallgatók nevében szeretnénk köszönetet mondani Dr. Vámossy Zoltán egyetemi docensnek, aki lehetővé tette számukra, hogy részt vehessünk az IPCV-n (kiutazásukat részben a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0020 „Tudományos képzési műhelyek támogatása és a tehetséggondozás rendszerének kialakítása az Óbudai Egyetemen" projekt támogatta). További köszönet illeti a német szervezőket is, legfőképp Prof. Dr. Dietrich Paulust, aki a két hét során a szakmai és a szabadidős programokat is hatékonyan irányította.

További információk az IPCV 2012 weboldalán találhatóak: http://ipcv.uni-koblenz.de/

- Tézsla Tibor Szabó Zsolt -