Az Óbudai Egyetem elnyerte a CUDA Oktatási Központ címet

2015. január 26., hétfő

BUDAPEST, 2015.01.19. - Az NVIDIA, a grafikus számítások területén világvezető cég az Óbudai Egyetemet hivatalos CUDA Oktatási Központként ismerte el. 

A CUDA programozási modell egy fontos eleme az NVIDIA számítások gyorsítására kifejlesztett rendszerének, amely platform vezető az adatfeldolgozás és a tudományos számítások gyorsítása terén. A CUDA lehetővé teszi a programozók számára, hogy jelentősen növeljék a számítási teljesítményt az NVIDIA grafikai processzorok (GPU) erejével.

A CUDA Oktatási Központ címmel azok az intézmények rendelkezhetnek, amelyek integrálták a grafikus gyorsítókkal kapcsolatos technikákat az informatikai képzésükbe. Az Óbudai Egyetem eddigi tevékenységével bizonyította elköteleződését a párhuzamos programozás oktatásának erősítése iránt.

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara már 2008 óta oktatja a CUDA párhuzamos programozási modellt a BSc képzés keretein belül, az ezt követő években pedig több különféle tárgyban is megjelentek ezek az eszközök. Kezdetben a féléves tárgy („Masszívan Párhuzamos Programozás”) első fele CUDA, második fele pedig OpenCL alapokat tartalmazott. Ezt váltotta fel egy új tematika („Adatpárhuzamos Programozás”), ami már teljes egészében a CUDA programozási modellen alapul. Ezek mellett az utóbbi években átdolgozásra kerültek a kar további tárgyai is, hogy azok tartalmazzák az NVIDIA grafikus gyorsítókkal kapcsolatos aktuális fejlesztéseket (“Számítógép Architektúrák I-III”, illetve további, a párhuzamos programozással kapcsolatos tárgyak).

Az egyetemen a grafikus gyorsítókkal kapcsolatos kutatás-fejlesztés már 2008 végén elindult Prof. Dr. Sima Dezső vezetésével, elsődlegesen pénzügyi területekhez kapcsolódó témákban (opciós árazások vizsgálata, negyedfokú egyenletek megoldása Ferrari módszerrel). A későbbiekben ezeket számos további, grafikus gyorsítókat is használó kutatás követte. Ezek közül érdemes kiemelni az orvosi képfeldolgozás területtel kapcsolatos sikereket (“H&E festésű szövetminták szegmentálása”).

"Az NVIDIA támogatása lehetővé teszi, hogy a Magyarországon elsőként megkezdett CUDA programozási modell oktatását tovább folytathassuk, és a technológia új tárgyakba is beépüljön" - mondta Dr. Molnár András, a Neumann János Informatikai Kar dékánja. Kiemelte, hogy "a nagy számításigényű alkalmazások fejlesztése, az ezekre alapuló kutatások is még jobban elmélyülhetnek, így az egyetem kutatási teljesítménye is növekedni fog".

CUDA Oktatási Központként a kar új kurzusokat is tud indítani a jelenleg már futó négy CUDA programozási modellre épülő tárgy mellett. Többek között az Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola hallgatói számára is meghirdetésre kerül egy új "GPU programozás" nevű tárgy, ami magyar és angol nyelven egyaránt hallgatható. További előny, hogy a jelenleg a területen dolgozó egy professzor és négy egyetemi docens mellett várhatóan újabb oktatók és kutatók is bekapcsolódhatnak a CUDA alapú fejlesztésekbe.

Az NVIDIA által támogatásként nyújtott grafikus gyorsítók és könyvek lehetővé teszik a legfrissebb technológiák bemutatását, illetve a kutatások során a hatékony méréseket és számításokat. CUDA Oktatási Központként az Óbudai Egyetem elérheti az NVIDIA GPU hardveres és párhuzamos programozással kapcsolatos szakértőit és erőforrásait is, beleértve a weben elérhető on-line tanfolyamokat, oktatási anyagokat, illetve a hozzáférést az „NVIDIA CUDA Cloud Training Program”-hoz.

Az egyetem további céljai között szerepel, hogy saját oktatói és hallgatói mellett megnyissa a CUDA Oktatási Központot cégek és más egyéni érdeklődök irányába is. A 2015-ös évtől kezdődően a CUDA Oktatási Központ kis létszámú tanfolyamokat indít a grafikus gyorsítók programozása iránt érdeklődök számára. A jelentkezők a megadott címen kérhetnek részletes információkat ennek pontos tematikájáról, illetve a kurzusok indulási időpontjáról.

Az Óbudai Egyetem

A 2010-ben létrejött Óbudai Egyetem Magyarország második legnagyobb műszaki felsőoktatási intézménye. Az egyetemen 14 alap- és 9 mesterszakon folyik képzés, melyen több mint 12000 hallgató folytatja tanulmányait. Három doktori iskola biztosítja az oktatói és kutatói utánpótlás nevelését. Az egyetem oktatói emellett számos kutatási projektben vesznek részt.

Elérhetőségek

Az oktatási központ weboldala: http://cuda.nik.uni-obuda.hu

További információk, jelentkezés:
Dr. Szénási Sándor
Óbudai Egyetem, Neumann János Informatikai Kar
Tel.: +36 1 666-5532
E-mail: szenasi.sandoratnik.uni-obuda.hu