A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2016. évi díjainak átadása

2016. december 01., csütörtök

2016. november 29-én, a jubileumi, tizedik Digitális Esélyegyenlőség konferencián, ünnepélyes keretek között került sor az NJSZT 2016. évi díjainak átadására.

Karunkról Vámossy Zoltán Neumann-díjat, Ferenci Tamás pedig Kemény János-díjat kapott.

2016-ban Neumann-díjasunk: Dr. Vámossy Zoltán.

A BME Gépészmérnöki Karán szerzett matematikus-mérnök diplomát, majd a Videoton Fejlesztési Intézetben dolgozott szoftverfejlesztőként. 1989 óta az Óbudai Egyetem, illetve a jogelőd intézményeinek oktatója, jelenleg az Alkalmazott Informatikai Intézet igazgatóhelyettese és egyetemi docense. Vezetésével honosodott meg a többféléves, kiscsoportos projektmunka a Mérnök informatikus képzésben. Hallgatói kiemelkedő eredményeket értek el az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon. Az Óbudai Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke, a Neumann Kar TDK-felelőse. Kutatási területe a gépi látás, mobil robotok környezet feltérképezése és navigációja, doktori értekezését Mobil robotok navigációja PAL-optikára alapozott gépi látással témakörben készítette. A 90-es évek elejétől az NJSZT mesterséges intelligencia szakosztály tagja, a szakosztály szervezésében készült Mesterséges intelligencia tankönyv egyik szerzője, a szakosztály vezetőségi tagja, 2012 nyarától a szakosztály titkára, éveken át az Intelligens Rendszerek – Fiatal Kutatók Szimpóziuma főszervezője. A Mesterséges Intelligenca Almanach egyik szerzője.
Az NJSZT Robotika szakosztály alapító vezetőségi tagja, jelenlegi alelnöke. Az évente megrendezett Robot Nap, majd Robot és Mesterséges Intelligencia Nap egyik szerzője.
125 közlemény szerzője, 2004-ben Az év informatika oktatója díjat kapott, 2005-ben az Országos Tudományos Diákköri Tanács Mestertanár Aranyérmese.

Idén Kemény János-díjat kapott Ferenci Tamás orvosbiológiai mérnök, klinikai biostatisztikus, az Óbudai Egyetem NIK adjunktusa, az Élettani Szabályozások Csoportjának tagja.

Szakmai munkássága során folyamatosan összekapcsolja az orvosi kérdések megválaszolásához szükséges klinikai oldalt, a statisztikai ismereteket és az informatikai eszközök alkalmazását.
2015-ben 32 tudományos publikációt közölt, melyek számos, népegészségügyileg fontos betegség biostatisztikai vizsgálatára terjedtek ki. Egyik közleménye az első volt Közép-Európában, amely az alsó végtagi érbetegségek miatt szükségessé váló amputációk epidemiológiáját egy egész országos lefedő adatbázis alapján vizsgálta. A közleményt az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága is tárgyalta, és ennek alapján az érsebészetet 2015 végén hiányszakmává minősítették át – amely azt példázza, hogy egy tudományos publikáció milyen társadalmi hatást tud kifejteni.
Számos tudományos előadást tartott, a Klinikai Biostatisztikai Társaságnál tartott előadássorozata azt a célt szolgálta, hogy a hazai szakmai közönséget is megismertesse az itthon még ritkábban használt informatikai megoldásokkal, ezzel is serkentve a korszerű számítógépes eszközök felhasználását a hazai orvosi kutatásokban.

http://njszt.hu/neumann/hir/20161130/dijazottaink-2016