Mérnök informatikus (BSc)

Képzésünk olyan területen nyújt széles körű ismereteket és szaktudást, amely úgy a hazai, mint a nemzetközi piac egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az alapképzés során gyakorlati szoftverfejlesztési és alkalmazói ismeretekkel rendelkező, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakemberré válsz, aki ugyanakkor rendelkezik kellő elméleti alapokkal ahhoz, hogy később MSc szinten folytathassa tanulmányait. Alapképzésünk célja, hogy versenyképes tudással, naprakész technológiai ismeretekkel fejezd be tanulmányaidat, és sikeresen tudj elhelyezkedni a munka világában.

Ha a mérnök informatikus alapszakra jelentkezel hozzánk, akkor megfelelő tudással fogsz rendelkezni az alábbi területeken:

  • „„korszerű programozási és szoftvertechnológiai ismeretek;
  • „„a legmodernebb és legkeresettebb grafikus programozási környezetek használata;
  • „„adatbázisok tervezése, létrehozása és továbbfejlesztése;
  • „„korszerű operációs rendszerek és számítógépes hálózatok telepítése, konfigurálása, illetve továbbfejlesztése;
  • „„szerverszolgáltatások telepítése és üzemeltetése;
  • „„hálózatba kapcsolt számítógéprendszerek adatbiztonsága;
  • „„alkalmazásfejlesztés mobilplatformokon (Android, iOS, Windows Mobile);
  • „„elektronikus berendezések irányítását és szabályozását végző cél-számítógéprendszerek tervezése és programozása;
  • „„speciális üzleti szoftverrendszerek testre szabása, üzemeltetése.

Ezeken az informatikai ismereteken túl egy-egy választott szakterületen (például bioinformatika, robotalkalmazások, intelligens informatikai rendszerek) további elmélyült ismereteket, illetve gyakorlatot szerezhetsz.

Szakirányok

Beágyazott és mobil informatikai rendszerek

Amennyiben a beágyazott és mobil informatikai rendszerek szakirányt választod, akkor olyan szakemberré válsz, aki hatékonyan képes programtervezési, hardverközeli programozási, program-applikációs (meglévő eljárások adaptációja egy céleszközre), illetve tesztelési feladatok elvégzésére. Az oktatásba épített csapatmunkák révén gyakorlati tapasztalatot szerezhetsz, ami felkészít az ipari környezetben történő munkavégzésre. A szakirányon részt vehetsz számos innovatív projektben, mint például speciális mobilalkalmazások fejlesztése, vagy autonóm robotok készítése.

Informatikai biztonság és szolgáltatás

A szakirány azokat a hallgatókat várja, akik érdeklődnek a számítógépek, a számítógépes hálózatok, az adatközpontok, az operációs rendszerek és informatikai szolgáltatások biztonságos működésének mélyebb megismerése iránt és kedvet éreznek a különböző vállalati integrált biztonsági és menedzsment megoldások megismerésére. A szakirányon megszerzett ismeretek jó belépési lehetőséget biztosítanak bármely közép- illetve nagyvállalat, bank, biztosító, informatikai szolgáltató széleskörű informatikai biztonsági, informatikai szolgáltatás menedzsment ismereteket igényelő munkaköreibe.

Intelligens mérnöki rendszerek

A szakirány célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a korszerű mérnöki-informatikai fejlesztő technológiákkal (pl. MATLAB, OpenCV), valamint a képfeldolgozási, gépi látási rendszerek készítésével és az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati alapokkal. A 3 szemeszter alatt a hallgatók csoportszervezésű projektekben készítenek el 1-1 összetett alkalmazást. A szakirányt olyan ambiciózus hallgatóknak ajánljuk, akik kedvet éreznek magukban ahhoz, hogy nagy lelkesedéssel és szorgalommal, eredményekkel kecsegtető alkalmazás-fejlesztői munkát végezzenek és ennek gyümölcseit országos versenyeken és más tudományos konferenciákon bemutassák; a későbbiekben pedig itthon vagy külföldön folytassák tanulmányaikat. A szakirány hallgatói az elmúlt évtizedben 9 első, 8 második és 7 harmadik díjat nyertek az Országos Tudományos Diákköri versenyeken.

Szoftvertechnológiai rendszerek

Ha a szoftvertechnológiai rendszerek szakirányt választod, akkor olyan szakemberré válsz, aki közepes és nagy szoftverrendszerek fejlesztéséhez szükséges elméleti ismeretekkel és gyakorlati tudással rendelkezik, és azokat sikeresen alkalmazni is tudja. Megismered a modern szoftverfejlesztés és szoftvertechnológia elveit, módszereit és fejlesztő eszközeit. Ezen túlmenően az oktatásba épített projekt-munkák révén gyakorlati tapasztalatot is szerezhetsz, ami felkészít a céges környezetben történő szoftverfejlesztésre.

Vállalati információs rendszerek

szakirányt választod, akkor olyan szakemberré válsz, aki a „business technology” szemléletmód alapján képes vállalati információs rendszerek modellezésére, elemzésére, folyamatalapú funkcionális és fizikai tervezésére, létrehozására, szoftverfejlesztési metodikák, illetve „enterprise modeller” típusú eszközök segítségével. Megismered és megtanulod – a főként a bankoknál és biztosítóknál használatos – vállalati információs rendszerek integrálását, telepítését, üzemeltetését és működésének monitorozását.