Big data algoritmusok és programozás

Oktatási cél: A tantárgy célja a hallgatók bevezetése a Big Data technológiák témakörébe bemutatva ezen rendszerek elméleti és gyakorlati működését. Bemutatásra kerül a nagy méretű adatállomány gyűjtésének, tárolásának, feldolgozásának, vizualizációjának célja, folyamatai, lehetséges kivitelezései, háttere. A témákat a hallgatók gyakorlatban is feldolgozzák előre telepített és a labor során saját maguk által telepített, továbbá felhő technológián alapuló rendszerek segítségével. Bemutatásra kerül több különböző Big Data keretrendszer és adatfeldolgozó, adatvizualizáló és elemző technológia (Apache Hadoop, Spark, Kafka, Databricks), így a hallgatók több megközelítésből megismerik és elsajátítják az érintett témaköröket mind saját telepítésű, mind felhő alapú rendszerekben.

Tematika: A kurzus elvégzése során a hallgatók megismerik a Big Data rendszerek elméleti hátterét, a rendelkezésre álló, feldolgozatlan és nagy mennyiségű adatok kezelésének problémakörét, ezen adatok begyűjtésének, tárolásának, feldolgozásának és megjelenítésének folyamatait és lehetőségeit, analitikai technológiákat, biztonsági és etikai kérdéseit. Az egyes témakörök bemutatják a Big Data rendszerek ezen főbb folyamatait és gyakorlati megoldásokat kínálnak azok megvalósításához.

A hallgatók gyakorlat során ma is használt adatfeldolgozási, tárolási, megjelenítési és analitikai technológiát fognak használni a feladatok elvégzése során, amik bemutatják a Big Data adatkezelés főbb folyamatait. Így megismerhetnek Open Source és üzleti modellű rendszereket a gyakorlatban, továbbá saját telepítésű és felhő alapú rendszerek használatát is elsajátíthatják.

 

Big data algoritmusok és programozás