A téma leírása
Háttér:
Napjainkban az ipari folyamatok automatizálása már a húsfeldolgozás területén is egyre fontosabb, ez azonban több szempontból is komoly műszaki kihívásokat jelent. Az élelmiszerbiztonsági előírások, és a növények és állatok természetes biológiai változatossága miatt ezeknek a folyamatoknak a megbízható automatizálásához újfajta „okos” eszközök (kések, megfogók stb.) tervezése szükséges, melyek hardveres és szoftveres megoldásokkal biztosítják az eszközök biztonságos és megbízható működését.
Feladat:
Jelen témakiírás egy húsipari automatizáláshoz tervezett robotcella elrendezésének az optimalizációjával foglalkozik. Adott a jelenlegi elrendezés, amely 2db ABB robotkart és egy CHU-t (Carcass Handling Unit) tartalmaz.
Az egyik robotkaron egy speciális erre a célra fejlesztett vágó a másik robotkaron egy szintén erre a célra fejlesztett megfogó eszköz található.
A jelenlegi cella elrendezés nem alkalmas a teljes húsfeldolgozási folyamat végrehajtására. A feladat része a jelenlegi cella elrendezés optimalizálása és a teljes húsfeldolgozási folyamat végrehajtására alkalmas kibővítése.
Programnyelvek, környezetek: ABB Rapid, ABB RobotStudio
A feladat részletezése:
- Húsipari automatizálás feladatspecifikus kihívásainak megismerése
- Megfogási és vágási stratégiák kidolgozása
- Az adott cella elrendezés optimalizálása és kibővítése a teljes folyamat végrehajtásához.
- Szimulációs környezetben a kidolgozott cella elrendezések tesztelés, összehasonlítás és azok értékelése.