Húsipari robotcella optimalizációja

A téma leírása

Háttér:

Napjainkban az ipari folyamatok automatizálása már a húsfeldolgozás területén is egyre fontosabb, ez azonban több szempontból is komoly műszaki kihívásokat jelent. Az élelmiszerbiztonsági előírások, és a növények és állatok természetes biológiai változatossága miatt ezeknek a folyamatoknak a megbízható automatizálásához újfajta „okos” eszközök (kések, megfogók stb.) tervezése szükséges, melyek hardveres és szoftveres megoldásokkal biztosítják az eszközök biztonságos és megbízható működését.

Feladat:

Jelen témakiírás egy húsipari automatizáláshoz tervezett robotcella elrendezésének az optimalizációjával foglalkozik. Adott a jelenlegi elrendezés, amely 2db ABB robotkart és egy CHU-t (Carcass Handling Unit) tartalmaz.

Az egyik robotkaron egy speciális erre a célra fejlesztett vágó a másik robotkaron egy szintén erre a célra fejlesztett megfogó eszköz található.

A jelenlegi cella elrendezés nem alkalmas a teljes húsfeldolgozási folyamat végrehajtására. A feladat része a jelenlegi cella elrendezés optimalizálása és a teljes húsfeldolgozási folyamat végrehajtására alkalmas kibővítése.

Programnyelvek, környezetek: ABB Rapid, ABB RobotStudio

A feladat részletezése:

  • Húsipari automatizálás feladatspecifikus kihívásainak megismerése
  • Megfogási és vágási stratégiák kidolgozása
  • Az adott cella elrendezés optimalizálása és kibővítése a teljes folyamat végrehajtásához.
  • Szimulációs környezetben a kidolgozott cella elrendezések tesztelés, összehasonlítás és azok értékelése.