5G Hálózatok Kiberbiztonsági Kihívásai 2023

Időpont: 2023. november 16. 14:00-18:00

Helyszín: Óbudai Egyetem NIK

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal közös szervezésben „5G Hálózatok Kiberbiztonsági kihívásai” címmel workshop-ot szervez, melyen bemutatja az egyetem és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közös kutatási együttműködésének keretében zajló kutatások eredményeit.

A napjainkban zajló információs forradalom, ezen belül az 5G hálózatok kifejlesztése, szabványosítása és gyakorlati megvalósítása kapcsán olyan új eddig nem ismert technikai, technológiai és infokommunikációs megoldások látnak napvilágot, melyek jelentős biztonsági kihívások elé állítják a társadalom mellett a rendvédelmi szerveket is. Az 5G nem csak egy távközlési technológia, hanem a kommunikáció gerinchálózataként a digitalizáció alappillérét jelenti, amivel új lehetőségeket nyit gazdasági átalakulások és számos ipari fejlesztés előtt. Arra tervezik, hogy megfeleljen a mai modern társadalom igen nagy adat- és összekapcsolhatósági növekedésének, a tárgyak internetes követelményeinek (IoT) és több milliárd csatlakoztatott eszközzel a jövőbeli újításoknak. A workshop-ra minden érdeklődőt és a kapcsolatok jegyében minden hasonló témában kutatót mind előadóként, mind résztvevőként szeretettel várunk.

A karokon folyó kutatásokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatja az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium keretében.

Program:

Chair: Orosz Péter Pál (NBSZ)

  • 14:15 Megnyitó (Orosz Péter Pál)
  • 14:20 5G rádiós kutatások, hálózatszinkron kérdések (KVK) – Dr. habil. Wührl Tibor
  • 14:45 5G SIEM – logelemzésen alapuló felügyeleti megoldások (NIK) – Török Roland
  • 15:10 5G hálózatok tanúsítás-szabványosítás-ellátási lánc biztonság (BGK) – Prof. Rajnai Zoltán
  • 15:30-15:50 Kávé szünet
  • 15:50 Dr. Vincze Zoltán: MI és a kiberbiztonság 5G/6G hálózatokban – Nokia
  • 16:15 Harczi Róbert: 5G: várakozások és a realitás – Yettel