ESG

A kari ESG stratégia kialakítás alatt áll.

ESG intézményi állásfoglalás

Kari ESG tevékenység

Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencia

A 2023. szeptember 21-22 között megrendezett IV. Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencia az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának (NIK) támogatásával kiemelkedő eseménynek bizonyult. A konferencia összehozta a szakmai közösséget, lehetőséget biztosított az ismeretek megosztására, a legmodernebb módszerek megismerésére és a szakmai tapasztalatok gyűjtésére.

A konferencia fő szakterületei közé tartozott a fotogrammetria, LiDAR technológia, pilóta nélküli platformok, légijárművek, térinformatika, szenzorok és műszerek, valamint a szakmatörténeti és technológiai kiállítás. Ezek a szekciók lehetővé tették a résztvevők számára, hogy átfogó képet kaphassanak a légi térképezés és távérzékelés legújabb fejlesztéseiről és alkalmazásairól.

Az előadások között számos érdekes téma került elő, többek között Dr. Bakó Gábor nagyfelbontású repülőgépes monitoring hálózatáról, Dr. Demény Krisztina nádas élőhelyek vizsgálatáról NRMH módszertanának alkalmazásával, Bájer Bence Dávid csillabérci életközösségéről, Hajdu Edina 3D-s virtuális geoturisztikai alkalmazásának létrehozásáról, Mikus Mátyás fás legelős rekonstrukciójáról drónos felméréssel támogatva, és sok más előadásról.

A konferencia elsősorban a szakmával ismerkedő fiatal drónpilótáknak, térképészeknek és monitorozó felmérőknek, mezőgazdasági és egyéb képalkotással felméréseket végző szakembereknek kedvezett. A fiatalok megismerkedhettek a terület ágazataival, a legmodernebb berendezésekkel, módszerekkel, esettanulmányokon keresztül betekintést nyerhettek a legkülönlegesebb légi felmérési és precíziós gazdálkodási feladatokba és tájékozódhattak a műveletek jogi hátterével kapcsolatban.

Az előadások számos ESG témát és szempontot érintettek, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás erősítéséhez a légi térképezés és távérzékelés területén. A konferencia a szakterület legnívósabb rendezvénye volt, ahol a szakmagyakorlók, a befektetők, valamint a drónos és repülőgépes légi távérzékelés termékeinek alkalmazói találkoztak. Az ESG elvek mentén történő fejlődés fontos lépés a fenntartható jövő felé, és a konferencia jelentős mértékben hozzájárult ehhez a folyamathoz.