Energiaközösség platform

Az Óbudai Egyetem hallgatóinak közreműködésével valósul meg az az energiaközösség platform, mely segítséget nyújt a termelt energia koordinált tárolásában és közösségi megosztásában többek között az egyedi napelemes rendszerek üzemeltetőinek. A platform továbbá költséghatékonyabb működést biztosít a beszerzés és teljes ellátás szempontjából, hozzájárul az ellátásbiztonság fenntartásához is.  

A digitális platform az energiaközösségek egyik alappillére, így a következő funkcióin dolgoznak hallgatóink:

  • Energiafogyasztás valós idejű nyomon követése a felhasználók számára
  • A tagok által termelt, saját felhasználásukat meghaladó energia energiaközösségen belüli értékesítési lehetőségeinek azonosítása
  • Személyre szabott energiabeszerzési optimalizáció
  • Az energiaellátás optimalizációja és automatizálása (pl. intelligens mérőórákkal)

A projekt célkitűzése emellett az ÓE épületében kialakításra kerülő kísérleti energiaközösség platform keretrendszer és okoshálózat tervezése és megvalósítása, mely egy valós energiaközösség működését képes támogatni.

Célunk egy olyan napelemmel és akkumulátoros energiatárolóval rendelkező energiaellátó-rendszer kialakítása, amelynek a felügyeleti rendszere a legköltséghatékonyabban tudja biztosítani a rendszer zavartalan működését, az energiaközösség adatainak hatékony gyűjtésével, tárolásával és felhasználásával. A fejlesztés részét képzi az AI alapú energiafogyasztás-előrejelző modul, az időjárás-predikciós modul, valamint ezek implementálása a kísérleti platformon.

A projekt előrehaladottabb fázisában egy okosotthon makettet is létrehoztak az oktatóink, ahol minden szobában szenzorok és vezérelhető elemek találhatók. Ezáltal lehetőségünk van a fűtés, világítás, vagy akár a biztonsági rendszer távolról történő irányítására és optimalizálására, hiszen ezek a szenzorok érzékelik a környezetüket, és az adatokat továbbítják vezérlőegységünknek. Ez a rendszer segít abban, hogy jobban megértsük és kihasználjuk az otthoni energiafogyasztás lehetőségeit, alkalmazkodva a környezeti feltételekhez.

A maketthez napelem is tartozik egy mesterséges Nappal, mellyel a célunk egy látványos és egyszerűen érthető aktív szemléltető eszköz létrehozása volt az okosotthonnal kapcsolatos megoldások bemutatására.