AI Summit

Balogh Péter 2024. szeptember 9-én az AI Summiton, az Óbudai Egyetem képviseletében tartott előadást „Mesterséges intelligencia és fenntarthatóság” címmel. Az előadásban bemutatta, hogyan támogathatja a mesterséges intelligencia (MI) a fenntartható fejlődést, különös tekintettel az energiahatékonyságra, a közlekedés optimalizálására, a hulladékkezelésre, az élelmiszertermelésre és a vízgazdálkodásra. Rámutatott, hogy az MI technológiák, például az okos otthonrendszerek és az autonóm járművek, hozzájárulnak a hatékonyabb energiafelhasználáshoz és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.



Az előadás során kiemelte, hogy az MI hogyan képes javítani a hulladék újrahasznosítási folyamatait, valamint a precíziós mezőgazdaság révén növelni az élelmiszertermelés hatékonyságát. Ezen kívül hangsúlyozta az MI szerepét a vízfelhasználás optimalizálásában, amely különösen fontos a klímaváltozás idején. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az MI jelentős ökológiai lábnyommal rendelkezik, különösen a nagy teljesítményű modellek esetében, ezért fontos a megújuló energiaforrások és hatékonyabb algoritmusok alkalmazása.



Balogh Péter előadása bemutatta az MI és a fenntarthatóság közötti szinergiákat, ugyanakkor rávilágított arra is, hogy az MI fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges energiaforrások kezelését gondosan mérlegelni kell a jövőben.