A Neumann Kar is vár a Kutatók Éjszakáján!

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. A hagyományokhoz híven az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara is bekapcsolódik a programba – várunk mindenkit, akit érdekel az informatika, a matematika, aki többet szeretne tudni a robotokról vagy a mesterséges intelligenciáról, esetleg saját drónt szeretne építeni.

A programok szeptember 30-án, 14:00-tól 22:00-ig látogathatók, itt, a Bécsi út 96/b-ben – a programok egy részre regisztrációköteles!

Részletek

Kiemelt programok:

  1. Rád is vár egy Forma 1-es vezetés! Ülj be a mozgó autós szimulátorunkba és éld át a legizgalmasabb száguldás élményét!

Egy szimulátor, amellyel valóságos versenyautó pilótává válhatsz és megtapasztalhatod az érzést, amikor bőg a motor, és 250 km/h-val repesztesz. Gyere el a Kutatók Éjszakájára, és próbáld ki, hogyan viselkedik az autó ekkora sebességnél. A bemutatott szimulátor realisztikájának hangsúlya a térbeli mozgáson van, így teljes egészében lemodellezi és érzékelteti velünk az autó mozgását és a sebesség fizikai hatását. Tökéletesen átélhető az út-autó viszony és a testre ható fizikai impulzusok. Várunk szeptember 30-án, 14:00 és 21:30 között, az Óbudai Egyetemen!

A program minden korosztálynak ajánlott, azonban regisztráció szükséges hozzá, amelyet az alábbi linken tehetsz meg:

Részletek

  1. Huawei: Lighting up the Future – using 5G, roadshow 2022

A Huawei: Lighting up the Future – 5G, innovációs roadshow is az Óbudai Egyetemen lesz a Kutatók éjszakáján!A Neumann János Informatikai Kar (1034, Budapest, Bécsi út 96/B) udvarán elhelyezett kamion szeptember 30–án 14:00 és 21:00 között látogatható. Mint a vállalat megemlíti: „a digitalizáció globálisan felgyorsult, az új technológiák, például az 5G, a kiterjesztett és virtuális valóság, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnika az ipari alkalmazásokba is beépült. Az infokommunikációs ipar a fenntartható gazdasági fejlődés mérföldkövévé vált, hiszen lehetővé teszi a vertikális iparágak transzformációját, valamint a termelés és a termelékenység növekedését. Gyere el pénteken, és nézd meg a Huawei kamionját!

A program előzetes jelentkezés nélkül látogatható 14:00 és 21:00 között.

Részletek

  1. Kérd fel Cruzr-t egy táncra! Újgenerációs Robotika – BARK Központ látogatás

Az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) idén is izgalmas programokkal készül a Kutatók Éjszakájára. Szeptember 30-án, pénteken délután 15 órától a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban (BARK) ismerkedhettek meg a mindig vidám, táncoló Cruzr robottal, aki még az arcát is képes megváltoztatni, de kipróbálhatjátok a robotlabirintust, valamint a Nao oktató robotok segítségével betekintést nyerhettek a robotprogramozásba, a kísérletező tanulásba, amellyel mind a logikus, az algoritmikus, mind az absztrakciós gondolkodás és a problémamegoldó készség is fejleszthető. Az EKIK orvosi robotika kutatócsoportja pedig a kutatási Da Vinci roboton mutatja be a legújabb fejlesztéseit, ízelítőt adva a minimál invazív sebészet legújabb módszereiből. Lesz helyszíni, 3D nyomtatás bemutató – meglepetés-ajándékkal.

A program előzetes jelentkezés nélkül látogatható 14:00 és 21:30 között.

Részletek