Átadták a Neumann János Publikációs Díjakat

A Neumann János Publikációs Díj egy kari szintű elismerés, amely az adományozást megelőző évben a tudományos eredmények publikálásában kiemelkedőt alkotók számára adható. A díj három kategóriában nyerhető el: kezdő, szenior kutató, valamint hallgatói díj.

Ebben az évben a Kari Tanács javaslatára a Neumann János Informatikai Kar két oktatója és egy hallgatója kapta meg az elismerést, olyan személyek, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő kutatási és publikációs tevékenységet folytattak.

Szenior kutató kategóriában Prof. Dr. Pogány Tibor kapott elismerést, a Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematika Intézet egyetemi tanára, a Rijekai Egyetem professzor emeritusa. Szakterülete a determinisztikus és sztochasztikus jelek mintavételezése, speciális statisztikai függvények, analitikai egyenlőtlenségek. Az MTMT adatbázisában 167 folyóiratcikk szerzője, melyek közül 117 impakt faktorral rendelkezik, 15 egy szerzős. Kumulált impakt faktora 110 feletti, Q metrikája 67.9. Google Scholarban jegyzett összes idézésének száma 2205, mely szám az elmúlt 5 évben 1249-el növekedett. 2021-ben 12 publikációja jelent meg NIK affiliációjával, melyek közül 10 impakt faktorral rendelkező folyóiratcikk.

A kezdő kutató (35 évnél fiatalabb) kategóriában elismerésben részesült Lovas István, a Neumann János Informatikai Kar Kiberfizikai Rendszerek Intézet tanársegéde. Szakterülete a beágyazott rendszerek, a hardverprogramozás, multirotoros repülő platformok szabályozása kritikus helyzetekben. Az MTMT adatbázisában 14 publikáció szerzője, melyek közül 3 impakt faktorral rendelkező folyóiratcikk. A Q metrikája 4.24. Az elmúlt években 4 publikáció szerzője, melyek közül 3 folyóiratban megjelent közlemény, ebből kettő impakt faktoros, az egyiknek egyedüli szerzője.

A Hallgatói díjat ebben az évben Puskás Melánia kapta, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának mesterszakos hallgatója. Kutatási területe élettani folyamatok paraméterbecslése mesterséges intelligencia alkalmazásával. A hallgató az Élettani Szabályozások Kutatócsoportjában dolgozik Dr. Drexler Dániel András vezetésével, részt vesz az Óbudai Egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központ projektjében is. A 2021-es Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójában az orvosi informatika tagozatban első díjat érdemelt ki. 2021-ben két konferenciaközlemény első szerzője a témavezetője társszerzősége mellett, 2022-ben eddig további két publikációja jelent meg nemzetközi konferenciákon.