EuroSkills Herning 2025 nemzeti válogató

Skills IT konzorcium – együttműködésben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint szakmai partnereivel – 2024. február és április között rendezi a EuroSkills Herning 2025 verseny nemzeti válogatóját az informatikai rendszerüzemeltető, a webfejlesztő, valamint a szoftverfejlesztő kategóriában. A válogatóversenyeken kiderül, hogy ki képviselheti Magyarországot a herningi szakmai Európa-bajnokságon a fenti három szakmában.

A korábbi szép eredmények mellett a legutóbbi két versenyen is elképesztően szép sikereket értek el a fiatal magyar informatikusok. Sisák Botond a 2022-es goyangi WorldSkills ezüstérmese lett. https://youtu.be/jL5cmBrRhWA?si=pTthHu048WUjiFb2 A tavalyi gdanski EuroSkills-en a szoftverfejlesztésben elért második hely és a webfejlesztő aranyérem mellett, a rendszerüzemeltető Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is begyűjtötték az aranyérem mellett. https://youtu.be/MD-kl1WB72s

A nevezés feltételei: a versenyre azok a fiatalok nevezhetnek, akik 2000. január 1-jén vagy az után születtek. Iskolai végzettséggel kapcsolatos elvárás nincs, de az eredményes szerepléshez az alább részletezett témakörökben alapszintű jártasság szükséges.

Fontos: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve a válogatón azok is részt vehetnek, akik a 2024-es OSZTV-re korábban már jelentkeztek.

Jelentkezési határidő: 2024. február 5. (hétfő) éjfél

További információ és jelentkezés: https://skillsit.hu/euroskills2025-valogato/ 

Informatikai rendszerüzemeltető kategória 

A versenyen elsősorban nem a már megszerzett szakmai tudásotokra leszünk kíváncsiak, hanem sokkal inkább arra, hogy mennyire vagytok képesek gyorsan megtanulni és sikerrel alkalmazni az új ismereteket, valamint arra, hogy mennyire vagytok szorgalmasak és kitartóak. A szakmai területek közül a Cisco hálózati, valamint Windows és Linux szerverkörnyezetekkel kapcsolatos ismereteket kell a gyakorlatban alkalmazni. A feladatok kevesebb előzetesen megszerzett tudást várnak el, viszont erőteljesebben építenek azokra a verseny előtt és alatt kiadott anyagokra, melyekből egy-egy részterületre fel lehet majd készülni. 

A verseny háromfordulós lesz: 

 • Az első fordulóra 2024. február 29-én, csütörtökön kerül sor. Ez a rész kizárólag online tesztek és szimulációs feladatok formájában zajlik.
 • második forduló tervezett időpontja 2024. március 16. Erre az online forduló legjobb 12 versenyzője kap meghívást. Az egynapos megmérettetésen szakmai feladatok megoldásával a versenyzők tudását és egy beszélgetés keretében rátermettségüket tesszük próbára.
 • döntőre április 24. és 26. között kerül sor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakma Sztár Fesztiváljának keretében. Erre már csak a legjobb 4 versenyző kap meghívást. A záró fordulóban a nemzetközi versenyhez hasonló környezetben, valós eszközökön kell egy összetett feladatot megoldani. A döntősökre nagy értékű nyeremények is várnak. 

Webfejlesztő kategória 

A válogató célja, hogy megtaláljuk azt a legtehetségesebb fiatalt, aki esélyes lehet arra, hogy Hidvégi János 2023-as Európa-bajnoki aranyérméhez hasonló szép eredményt érjen el Herningben. 

A válogatóversenyen történő eredményes szerepléshez a jelentkezőnek az alábbi feladatok elvégzésére kell képesnek lennie: 

 • egyszerűbb grafikai feladatok elvégzése tetszőlegesen választott szoftverrel (pl. Photoshop, GIMP) 
 • egyszerűbb reszponzív weblapok tervezése és kivitelezése (HTML/CSS) 
 • egyszerűbb frontend fejlesztési feladat JavaScript és/vagy JavaSrcipt könyvtárak/keretrendszerek segítségével (utóbbi ismerete és használata nem kötelező) 
 • egyszerűbb szerveroldali feladatok programozása egyénileg választott programnyelv segítségével 

A verseny háromfordulós lesz:

 • A jelentkezőknek a február 13. és 27. között zajló első fordulóban maximum két-három napos munkát igénybe vevő kliens oldali projektfeladatot kell otthon elkészíteniük, elsősorban HTML/CSS és JavaScript felhasználásával.
 • A legjobb 6 versenyző kap meghívást az április 6-án sorra kerülő középdöntőre
 • A legjobb 3 versenyzővel zajló döntőt április 24. és 26. között rendezzük meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nagyszabású eseménye, a Szakma Sztár Fesztivál keretében. A döntő résztvevői nagy értékű nyereményben részesülnek. 

Szoftverfejlesztő kategória

Ezen a versenyen szintén nem csak a már megszerzett szakmai tudásra leszünk kíváncsiak, hanem arra is, hogy milyen gyorsan vagytok képesek új ismereteket szerezni és alkalmazni, valamint arra is, hogy mennyire vagytok szorgalmasak és kitartóak.

A válogatóversenyen történő eredményes szerepléshez a jelentkezőnek az alábbi feladatok elvégzésére kell képesnek lennie:

 • egyszerűbb szoftver tervezési feladatok elvégzése (ERD, szekvencia, wireframe diagramok) és prezentáció készítése (pl. PowerPoint)
 • egyszerűbb szerveroldali, valamint Windows asztali alkalmazás programozása egyénileg választott programnyelv segítségével (.NET Core, WinForms, WPF, MAUI, Node.JS)
 • egyszerűbb adminisztrációs felületek fejlesztése webes technológiák segítségével
 • egyszerűbb mobil alkalmazás fejlesztése Androidos környezetben egyénileg választott technológiával (Native Xamarin, Xamarin.Forms, MAUI, Kotlin, Java)

A verseny háromfordulós lesz:

 • A február 6. és 20. között zajló első fordulóban maximum két-három napos munkát igénybe vevő, asztali alkalmazás projektfeladatot kell otthon elkészíteni, tetszőlegesen egyénileg választott programnyelv segítségével
 • A legjobb 6 versenyző kap meghívást a 2024. március 16-án sorra kerülő középdöntőre.
 • döntőre április 24. és 26. között kerül sor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakma Sztár rendezvényének keretében. Erre már csak a legjobb 3 versenyző kap meghívást. A záró fordulóban a nemzetközi versenyhez hasonló összetett feladatot kell megoldani. A döntősökre nagy értékű nyeremények is várnak.

A EuroSkills verseny szervezését végző Skills IT szervezet tagjai:

 • HTTP Alapítvány
 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
 • GetCon Hungary Zrt.
 • Gloster Infokommunikációs Nyrt.

A Skills IT további támogatói a Cisco Magyarország és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum.