Masszívan párhuzamos rendszerek szakértői találkoztak a Neumann Karon

Első alkalommal, de hagyományt teremtve rendezett minikonferenciát a Neumann János Számítógéptudományi Társaság High Performance Computing szakosztálya az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként.

Dr. Kertész Gábor, a szakosztály elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy napjainkban a szuperszámítógépek, grafikus kártyák és a felhőalapú elosztott rendszerek használata nem csak a tudományos vagy műszaki problémák megoldásában, hanem szinte minden területen általánossá vált. Épp ezért szakosztály létrehozásának egyik célja az volt, hogy olyan platformot teremtsen a területen dolgozó hazai felhasználók és szakemberek számára, ahol megoszthatják egymással ötleteiket és tapasztalataikat.

A plenáris előadásában Prof. Dr. Szénási Sándor egyetemi tanár bemutatta az Óbudai Egyetem zajló nagy számításigényű problémákhoz kapcsolódó kutatási-fejlesztési projekteket, a hallgatói eredményeket, jövőbeli célokat.

A terület jelentős ipari szereplőinek képviselői, köztük a Dell Technologies részéről Rab Gergely, a Hewlett Packard Enterprise-tól pedig Ódor Tamás előadásaikban kiemelték a szuperszámítógépek üzemeltetésének energiahatékonysághoz kapcsolódó kérdéseit, és hangsúlyozták a környezettudatos, zöld hozzáállás fontosságát ezen a területen is. Dudás Dezső, a KIFÜ HPC Kompetencia Központ megbízott vezetője a hazai szuper-számítástechnikai eszközpark közelmúltbeli fejlesztéseit, köztük a jelenleg épp üzembe helyezés alatt álló 5 petaflops teljesítményű Komondor szuperszámítógépet mutatta be, amely a teljes jelenlegi hazai szuperszámítógépes kapacitást mintegy tízszeresére növeli.

Az ipari szereplők mellett a természettudomány és műszaki-informatikatudomány szakértői közül is többen részt vettek a rendezvényen. Dr. habil. Lovas Róbert, az ELKH Cloud projektigazgatója, valamint Farkas Attila, a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium tudományos segédmunkatársa a hazai felhőszámítási lehetőségek történetét és jövőképét, illetve az elosztott mély gépi tanuláshoz kapcsolódó technológiai megoldásokat és kihívásokat mutatták be. Dr. Bíró Gábor, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos munkatársa, illetve Pintér Ádám, a Wigner Adatközpont projektvezetője a részecskefizikai kutatásokhoz és adatelemzéshez intenzíven használt erőforrásokról, valamint a központ tudományos eredményeiről és az általuk szervezett szakmai-közösségi programokról tartott előadást.

A prezentációk végeztével baráti hangulatú beszélgetés alakult ki a résztvevők között, néhányan hosszabb idő után itt találkoztak újra személyesen egymással. Összességében a minikonferencia nagy siker volt, fórumot biztosított a szakmai minden képviselőjének az ipar és a kutatóintézetek, valamint a felsőoktatás irányából. Mind a hallgatóság, mind az előadók véleménye szerint a következő évben folytatást érdemel a találkozó, a nevéből immár elhagyva a kicsinyítő jelzőt.