A Neumann János Informatikai Kar két oktatója is rangos elismerésben részesült

A Neumann Társaság minden évben díjjal tünteti ki a hazai informatikus világ kiemelkedő szakembereit, amely elismeréseket hagyományosan az éves  konferencián adják át a díjazottaknak. Idén tizenhatan részesültek elismerésben, köztük az Óbudai Egyetem két oktatója. A Neumann János Informatikai Kar egyetemi tanára, Prof. Dr. Tar József életpályáját a  társaság életműdíjjal ismerte el, a Neumann Kar kutatási  dékánhelyettese, Dr. Kertész Gábor egyetemi docens pedig a kiemelkedő, fiatal kutatóknak adományozható Kemény János-díjban részesült.

A Társaság évente három hazai szakember életpályáját jutalmazza kitüntetéssel, melyet a több évtizedes szakmai tevékenység, a kiváló eredmények és a Társaságért végzett munkájának elismeréseképpen adományozza. Életműdíjban részesült Prof. Dr. Tar József, aki tudományos karrierje során számos innovatív fejlesztésben részt vett: matematikai  megközelítése a robotikai kutatások során egyedi fejlesztések egész  sorához vezetett. Részt vett a Fuzzy metodológia magyarországi  meghonosításában, az NJSzT berkein keresztül is. Életének egyik fő műve az adaptív irányításelméleti módszer kidolgozása, mely új, geometriai  megközelítést jelent a robotikai irányításban. A társaság laudációjában  kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem létrehozásában is oroszlánrészt vállalt.

A Kemény János professzorról elnevezett díjjal azokat a 35 év alatti fiatal kutatókat ismerik el, akik informatikai vonatkozású kutatásokban értek el kiemelkedő tudományos eredményeket. Kemény János-díjban részesült Dr. Kertész Gábor, akinek kutatási területe az alkalmazott gépi tanulás, a mély metrikus tanulás. A Neumann Karon működő Alkalmazott Gépi Tanulás kutatócsoport vezetője, az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjának négyszeres nyertese. Tagja több hazai és nemzetközi szervezetnek, többek között az IEEE-nek, az MTA köztestületének, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labornak, valamint az NJSzT-nek, ahol a High Performance Computing Szakosztály alapító elnöke.

Forrás: https://njszt.hu/hu/news/2022-11-11/tizenhat-szakember-vehette-neumann-tarsasag-idei-dijait
Fotó: Márkus Zsolt László (SZTAKI)