Őszi TDK a Neumann Karon – megnyitó

Az Óbudai Egyetem 56. Tudományos Diákköri Konferenciáján a Neumann János Informatikai Karon öt szekcióban, harminc pályamunkát mutattak be a hallgatók.

A TDK minden évben kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a témájukban kutató és prezentáló fiatal előadók a hallgatótársaik és az Egyetem ipari partnerei előtt is bemutatkozzanak. Így volt ez a november 16-án megrendezett szekcióelőadásokon is – a közönség soraiban érdeklődő hallgatók, oktatók és cégvezetők, vállalati partnerek egyaránt helyet foglaltak.

A Neumann Kar szekcióit Dr. Eigner György dékán nyitotta meg, aki ünnepi beszédében elmondta, hogy a Karon régre visszanyúló története van a TDK-nak, amely minden évben egy fennkölt esemény az Egyetem életében. Kiemelte, hogy egy-egy ilyen konferencia létrejöttéhez sok ember összehangolt munkája szükséges, amely munkából azok a hallgatók veszik ki az oroszlánrészt, akik pályamunkát adnak be. Dr. Eigner György megemlítette azt is, hogy az Egyetem oktatói mellett az ipari partnerek támogatása is óriási segítséget nyújt egy ilyen nívós rendezvény létrejöttében.

A Neumann Kari Tudományos Diákköri Konferenciát 2022. őszén a Neumann Kar több ipari partnere is megtisztelte jelenlétével – így a gyémánt fokozatú, kiemelt támogatók, a Robert Bosch Kft., a Huawei Technologies Hungary Kft. és a Dekra Akademie Kft. képviselői, akik néhány mondatban köszöntötték is az előadó hallgatókat és az érdeklődő résztvevőket. A Konferencia megvalósulásának további, arany fokozatú partnerei az EPAM Systems Kft. és a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft.

Az ipari partnerek finanszírozásával ösztöndíjprogram indult, melynek célja a tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének támogatása, TDK konferenciákon való részvételük elősegítése. A 2022/2023-as tanév őszi félévében két hallgató részesül ösztöndíjban, Holecska Dávid és Rigó Árpád, akiket a konferencián emléklappal köszöntöttek a szervezők.

Dr. Vámossy Zoltán, a Neumann János Informatikai Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy idén kiemelkedően magas minőségű dolgozatok mutatkozhatnak be a TDK-n, amelyek reményeik szerint a 2023. tavaszi országos megmérettetésben is részt vehetnek.

A megnyitót követően a hallgatók az alábbi öt, párhuzamosan rendezett tematikus szekcióban prezentálták tudományos eredményeiket, kutatás-fejlesztési tevékenységüket:

  • Egészségügyi informatika szekció
  • Informatika alkalmazások szekció
  • Képfeldolgozás és gépi látás szekció
  • Mesterséges intelligencia szekció
  • Szenzor- és kiberrendszerek szekció

A Neumann János Informatikai Kar TDK tevékenységét és konferenciáit támogatja a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” című pályázata (NTP-HHTDK-22).