Reflektorfényben a Temesvári Kulturális Örökség
Nemzetközi Fesztivál – XR Bemutatók

Spotlight Heritage Temesvár
– Európa Kulturális Fővárosa 2023 –

Reflektorfényben a Temesvári Kulturális Örökség
Nemzetközi Fesztivál – XR Bemutatók
Óbudai Egyetem
Neumann János Informatikai Kar
1034 Budapest, Bécsi út 96/b
2023. január 20.
10.00–17.00 óra.

  • Temesvár kulturális öröksége a digitális térben
  • Kiállítás Temesvár történelmi helyszíneiről
  • Virtuális idegenvezetés Temesváron
  • Virtuális Valóság- és Kiterjesztett Valóság-applikációk Temesvár örökségéről
  • Mobilapplikációk, színházi és táncművészeti eseményekről készült videók, digitális- és AR-technológiák felhasználásával

https://spotlight-timisoara.eu

A Spotlight Heritage Temesvár / Reflektorfényben a kulturális örökség

a Temesvári Műszaki Egyetem digitális kultúraprojektje, a Bánsági Múzeum támogatásával, a Temesvár, Európa Kulturális Fővárosa 2023 című programsorozat keretében.

A projekt társfinanszírozója a Temesvári Önkormányzat és a Temes Megyei Tanács, Románia. Óbudai Egyetem támogatja a projektet.

A Budapesti Spotlight Heritage Temesvár, XR-Bemutatók Nemzetközi Fesztivál egy kiterjesztett valóság-alapú digitális fesztivál, amelynek keretében a látogatók megismerkedhetnek Temesvár kultúrájával és történelmi örökségével. A rendezvény a Temesvár 2023 EKF – Európa Kulturális Fővárosa – rendezvénysorozat része, amelyben kiemelt szerephez jut a város kulturális örökségét meghatározó soknemzetiségű, multikonfesszionális és változatos hagyományokat ápoló román–magyar–német–szerb kulturális-nyelvi közössége.

A nemzetközi fesztivál során a digitális történetmesélés segítségével szeretnénk felkelteni a szélesebb közönség érdeklődését Temesvár történelmi városrészei iránt, hogy mind a helyiek, mind az odalátogató turisták közösen hallhassák, láthassák, megtapasztalhassák és egy közös alkotás során magukba fogadják a várost.

A nap során a résztvevők közvetlen kapcsolatba kerülnek a Temesvár nevezetességeit bemutató virtuális valóság-alkalmazásokkal, végigsétálhatnak a város utcáin, meglátogathatják és megismerhetik a leghíresebb műemlékeket.

Temesvár kulturális és történelmi örökségének szentelt rendezvény magyar és angol nyelven zajlik; az esemény szervezői a Temesvári Műszaki Egyetem, a Óbudai Egyetem és a Bánsági Nemzeti Múzeum.