Bosch x Richter Ipari Innovációs Díj

Új pályázati lehetőség az egészségügy és a mobilitás területén a felsőoktatásban tanulóknak

Budapest, 2024. március 5. – Elindult a Richter Gedeon Nyrt. és a magyarországi Bosch csoport közös innovációs pályázata, melynek célja, hogy a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló diákokat innovatív gondolkodásra sarkallja, a fiatal tehetségeket olyan jövőbe mutató, fenntartható megoldások fejlesztésére ösztönözze, amelyekkel jobbá tehetik a világot, tisztelegve ezzel a két alapító, Robert Bosch és Richter Gedeon öröksége előtt. A Bosch és a Richter új közös kezdeményezése egyedülálló lehetőség a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára: hogyan tudnának a jelenlegi társadalmi és gazdasági kihívásokra innovatív megoldásokat találni az egészségügy és a mobilitás területén.

Zsűri

A zsűri tagja Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, 25 éve világranglista vezető, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kinevezett Magyar Tehetség Nagykövete. Polgár Judit sportága innovációs nagyköveteként 2012-ben indította útjára alapítványát, a Polgár Judit Sakk Alapítványt, amely a jövő generációinak és az őket oktatóknak nyújt egyedülálló módszert a komplex képességfejlesztésre. A zsűri további tagjai: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és kommunikációs vezetője, Dr. Lendvai Balázs, a Semmelweis Egyetem Richter Tanszékének vezetője, a Richter Gedeon Nyrt., Farmakológiai és Gyógyszerbiztonsági Kutatási Főosztály főosztályvezetője, Bodó Teodóra, a Bosch csoport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója Magyarországon és az Adria régióban, valamint Pótsa Mátyás, a magyarországi Bosch csoport innovációs ökoszisztéma vezetője.

Pályázati kategóriák és díjak

A pályázat két fő kategóriában várja a pályamunkákat: napjaink kihívásaira adott innovatív megoldási javaslatok egyrészt a mobilitás, másrészt az egészségügy területén, amelyek hozzájárulhatnak e szektorok további modernizációjához, hatékonyságának javításához. Mindkét kategóriában külön-külön díjazzák a legjobb egyéni és csapatmunkákat, így összesen négy díj talál majd gazdára. A nyertesek pályázatai publikálásra kerülnek a Bosch x Richter honlapján (www.boschxrichter.hu), ezzel is inspirálva a jövő innovátorait, továbbá a nyertes pályázók pályaművüket a 2024. szeptemberi Bosch x Richter Innovátorok Napján a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon mutathatják be. A nyertes pályázatokat anyagi elismeréssel is jutalmazzák: az egyéni pályázók nettó egymillió forint, a – maximum 3 fős – csapatban pályázók pedig tagonként nettó ötszázezer forint összegű díjazásban részesülnek.

Pályázók köre és határidő

A díjra minden magyarországi felsőoktatási intézményben tanuló hallgató pályázhat (aki alap-,   mester-, osztatlan mester és doktori képzésen tanul bármely munkarendben). A pályázatokat egyénileg vagy maximum 3 fős csapatban lehet benyújtani, ösztönözve ezzel a közös gondolkodást és a csapatmunkát. A pályázatok benyújtásának határideje: 2024. május 5. éjfél. A pályázat további részletei a Bosch x Richter honlapján olvashatók: www.boschxrichter.hu.

Bosch x Richter – egyedülálló együttműködés

Robert Bosch (1861) és Richter Gedeon (1872) – tizenegy év különbséggel – egy napon születtek, szeptember 23-án, és innovációikkal jobbá tették a világot. A Bosch csoport és a Richter Gedeon Nyrt. alapítói inspirációt jelentenek a ma és a jövő generációi számára egyaránt. A két elismert innovátor előtt tisztelegve a Bosch és a Richter 2023-ban hagyományteremtő módon egy olyan rendezvényt hozott létre, mely a magyarországi innovációval foglalkozó fórumok meghatározó eseményévé kíván válni az elkövetkező évek során. A 2024-ben életre hívott közös pályázat, a Bosch x Richter Ipari Innovációs Díj célja pedig, hogy a felsőoktatásban tanuló diákokat innovációs gondolkodásra ösztönözze a mobilitás és az egészségügy területén.