40 éves nemzetközi együttműködés az Óbudai Egyetem és a Furtwangeni Alkalmazott Tudományok Egyeteme között

Az Óbudai Egyetem (ÓE) és a Furtwangeni Alkalmazott Tudományok Egyeteme (HFU) közti együttműködés megünneplésére került sor a Neumann János Informatikai Karon 2024. március 14-én. A rendszerváltás előtt létrejött kapcsolat az akkor még NSZK területén, a Feketeerdőben működő főiskola és egyetemünk egyik jogelődje, a Kandó Főiskola között a szocialista időkben ritkaságnak számított. A rendszerváltás után a kapcsolat megerősödött és kiszélesedett. A DAAD, majd a Tempus és Erasmus források sok hallgatónak és oktatónak tették lehetővé a kétoldalú látogatásokat, vendégkurzusok tartását, illetve hallgatását. Az oktatás mellett a tudományos területen történő aktív együttműködést jelzik a közös kutatások és a rendszeres részvételek egymás tudományos konferenciáin.

Az ünnepségen részt vett Prof. Dr. Robert Hönl a HFU képviseletében, illetve magyar részről Dr. Kertész Gábor a NIK dékánhelyettese, Dr. habil. Tick József az ÓE címzetes egyetemi tanára és Dudás Ferencné, Egyetemünk és jogelődei nemzetközi osztályának nyugalmazott vezetője. Köszöntőjében dékánhelyettes úr méltatta a négy évtized eredményeit és reményét fejezte ki, hogy az együttműködés töretlenül fejlődni fog immáron a Pannónia Program keretein belül. Válaszában Prof. Hönl átadta a HFU rektorának és felsővezetésének üdvözletét és elkötelezettségüket a HFU és az ÓE közötti kapcsolat további támogatásában.

Prof. Dr. Robert Hönl, Dr. Kertész Gábor

Dr. Kertész Gábor emlékoklevelet adott át Hönl úrnak és Brigitte Minderlein asszonynak, a HFU nemzetközi osztálya vezetőjének (aki sajnos nem tudott személyesen jelen lenni), illetve Dudás Ferencné és Dr. habil. Tick József részére, akik a kezdetek óta gondozói a furtwangeni kapcsolatnak.

Hönl professzor úr 10 éve rendszeresen tart angol nyelvű vendégelőadásokat a Neumann Karon. Ebből az alkalomból a Kar dékánja Neumann emlékérmet adományozott Hönl professzor úrnak, melyet Dr. Kertész Gábor dékánhelyettes úr adott át.

Bettina Hönl, Prof. Dr. Robert Hönl, Dr. Kertész Gábor, Dudás Ferencné,
Dr. habil Tick József

Az ünnepség záróakkordjaként a jelenlévők egy kötetlen beszélgetésben emlékeztek vissza a magyar felsőoktatásban igen ritka, 40 évre visszatekintő nemzetközi együttműködés emlékezetes pillanataira.

Szerző:
Dr. habil. Tick József