Kiberbiztonsági kutatások a SOC-ban

 2022. november 17. 14:00-17:00

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara „Kiberbiztonsági kutatások a SOC-ban” címmel workshop-ot szervez, melyen bemutatja a hallgatói csapatok fejlesztési és kutatási irányait a kiberbiztonság területén.

A biztonsági műveleti központ (Security Operation Center, SOC) általában egy intézményi vagy vállalati hálózaton belül létrehozott biztonsági szakértőkből álló csoport, amely a megfelelő technológiák és módszerek kiaknázásával, valamint a hálózati forgalom és naplóadatok elemzésével a kibertámadásokkal szembeni védelemért felel. Az alkalmazott módszerek és eszközök azonban nagymértékben befolyásolhatják a védelem hatékonyságát, ami az egyre rejtőzködőbb és kifinomultabb támadókkal szemben elengedhetetlen igény. A kutatások célja a SOC-ban alkalmazható eszközök és módszerek fejlesztése és optimalizálása annak érdekében, hogy a rohamosan fejlődő támadási technikákkal szemben valós időben és hatékonyan vegyék fel a versenyt.

A workshop-ra minden érdeklődőt és a kapcsolatok jegyében minden hasonló témában kutatót mind előadóként, mind résztvevőként szeretettel várunk.

A workshop programja, fő témakörei:

  • Egyetemi SOC fejlesztése – kihívások egy SOC-ban
  • Támadási gráfok alkalmazhatósága a SOC-ban
  • Honeypotok optimalizálása „Capture the flag” versenyeken keresztül
  • Támadások szimulálása és dektektálása
  • Autóelektronikai hálózatok kiberbiztonsága
  • 5G kiberbiztonság

Előadó: Dr. Bánáti Anna intézetigazgató-helyettes – Neumann János Informatikai Kar, Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézet

Szervező: Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar

Helyszín: F.09 előadóterem

További információ:

https://soc.uni-obuda.hu/esemenyek/workshopok/MTU2022/kiberbiztonsagi_kutatasok_a_soc-ban