Nobel-díjas kutató figyelmét keltette fel az Óbudai Egyetem kutatása

A végstádiumú vesebetegségben szenvedő betegek számára az ideális hosszútávú megoldás a transzplantáció.

Ha a potenciális donor a beteggel immunológiailag inkompatibilis, a transzplantáció közöttük nem lehetséges. Ennek a problémának a megoldására számos országban vesecsere programokat (Kidney Exchange Program, KEP) hoztak létre, hogy megkönnyítsék a veseátültetést az inkompatibilis donorok cseréjével. A KEP-ek célja megtalálni és megszervezni az optimális cseréket a regisztrált beteg-donor párok számára a párosítási futtatások
során.

Dr. habil. Fleiner Rita, egyetemi docens, a Kiberfizikai Rendszerek Intézet igazgatója, egyetemünk oktatója és kutatója Druzsin Kristóffal, Biró Péterrel és Xenia Klimentovával részt vett egy nemzetközi tanulmányban a vesecsere programok hatékonyságának vizsgálata témakörében. A kutatásban a 3 legnagyobb európai vesecsere program, Egyesült Királyság, Spanyolország és Hollandia esetében futtatnak szimulációkat különböző együttműködési politikákat vizsgálva. Eredményeik alátámasztották, hogy a vesetranszplantációk száma növelhető a beteg-donor párok pooljai közötti együttműködések bevezetésével, illetve a legelőnyösebb megoldást a közös együttműködési politika jelenti.

Jelenleg négy működő nemzetközi vesecsere program ismert a tanulmány szerzői szerint:

Cseh-osztrák-izraeli együttműködés, 
KEPSAT Olaszország, Portugália, Spanyolország részvételével, 
STEP, amelyet a Scandiatransplant üzemeltet, 
NZKX Ausztráliától és Új-Zélandtól. 

A kutatás sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy Alvin E. Roth, Nobel-díjas amerikai közgazdász még a saját blogján is beszámolt a projektről, és annak eredményeiről.

A tanulmány linkje: https://link.springer.com/article/10.1007/s10100-024-00914-3