Lányok Napja a NIK-en!

Ebben az évben is részt vett Karunk a Lányok Napja rendezvényen, 2024. április 25-én.

Mit is jelent a Lányok Napja?  

  • Egy nap, amikor fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz. 
  • Egy nap, amikor az ország tech vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei engednek bepillantást a kulisszák mögé.
  • Egy nap, amikor a tudományos, technológiai és műszaki szakmák megnyílnak a lányok előtt.

A regisztrációt követően az esemény első állomása egy játékos egyetemi programozás óra volt. A foglalkozást Kiss Dániel, a Neumann János Informatikai Kar Szoftvertervezés és -fejlesztés Intézet igazgatóhelyettese nyitotta meg, a résztvevőknek pedig Kisbenedek Lilla és Patakvölgyi Vivien, a Kar mesterszakos hallgatói mutatták be interaktív feladatmegoldás formájában azokat az alapvető, mindenki számára elsajátítható programozási technikákat, amelyek napjainkban számos területen megjelennek, úgy a legegyszerűbb mobiltelefonos játékokban, mint a NASA marsjáróinak szoftvereiben. 

Ezután Dr. Kutor László vezette be a lányokat az IT Evolúció kiállítás érdekességeibe. Előadásában felhívta rá a figyelmet, hogy IT területen milyen sok kimagasló női kutató lelhető fel, akik az informatika fejlődésében fontos szerepet töltöttek be.  

A program folytatásaként egy izgalmas kutatási területbe nyerhettek bepillantást a résztvevők. A rákkutatás mesterséges intelligencia segítségével című előadást Dr. Drexler Dániel András és Kisbenedek Lilla tartották.  

Ezután egy kötetlen beszélgetésen vettek részt a lányok, ahol életpályáról, kutatásról és a jelen kor női szerepvállalásairól beszélgethettek oktatóinkkal, kutatóinkkal. Beszélgetőtársak: Dr. habil. Fleiner Rita, Dr. Komoróczki-Steiner Henriette, Gergics Borbála. 

A nap zárásaként a robotika labor kulisszái mögé engedtünk betekintést a lányoknak, ahol az EKIK munkatársai bemutatták a jelenleg is fejlesztés alatt álló robotikai projekteket. Láthatták őket működés közben, megismerhették a fejlesztési folyamatokat, célokat, sőt a legkíváncsibbak egy sebészeti célra fejlesztett robotot is kipróbálhattak.   

Köszönjük a részvételt, jövőre is érdekes és izgalmas programokkal várunk mindenkit!


Galéria