Mérnökinformatikus (BSc)

Képzésünk olyan területen nyújt széles körű ismereteket és szaktudást, amely úgy a hazai, mint a nemzetközi piac egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az alapképzés során gyakorlati szoftverfejlesztési és alkalmazói ismeretekkel rendelkező, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakemberré válsz, aki ugyanakkor rendelkezik kellő elméleti alapokkal ahhoz, hogy később MSc szinten folytathassa tanulmányait. Alapképzésünk célja, hogy versenyképes tudással, naprakész technológiai ismeretekkel fejezd be tanulmányaidat, és sikeresen tudj elhelyezkedni a munka világában.


Ha a mérnökinformatikus alapszakra jelentkezel hozzánk, akkor megfelelő tudással fogsz rendelkezni az alábbi területeken:

  • korszerű programozási és szoftvertechnológiai ismeretek;
  • a legmodernebb és legkeresettebb grafikus programozási környezetek használata;
  • adatbázisok tervezése, Big Data és üzleti intelligencia ismerete;
    korszerű operációs rendszerek és számítógépes hálózatok telepítése, konfigurálása, továbbfejlesztése;
  • szerverszolgáltatások telepítése, üzemeltetése és adatbiztonsága;
  • alkalmazásfejlesztés mobilplatformokon (Android, iOS, Windows Mobile);
  • elektronikus berendezések irányítását és szabályozását végző cél-számítógéprendszerek tervezése és programozása;
  • robotrendszerek programozása;
  • felhőszolgáltatási technológiák és információbiztonsági ismeretek.

Ezeken az informatikai ismereteken túl egy-egy választott szakterületen (például bioinformatika, robotalkalmazások, intelligens informatikai rendszerek) további elmélyült ismereteket, illetve gyakorlatot szerezhetsz.

A mérnökinformatikus alapképzés nappali és esti tagozaton egyaránt 7 féléves. Az oklevélhez mindkét tagozaton 210 kreditpont teljesítése szükséges.
Szaknyelvi kurzusok keretében bővítheted nyelvismereteidet. Mivel a későbbi elhelyezkedésedet nagyban befolyásolja a nyelvtudás, ezért elvárjuk, hogy legalább 2 tantárgyat idegen nyelven hallgass. Az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges. A mérnökinformatikus képzést ugyanakkor angol nyelven is indítjuk.

Ha nálunk tanulsz, akkor az első néhány félévben széles szakmai alapismereteket kapsz, amit az informatikai törzsanyag elsajátítása követ. A törzsanyag rendszertechnika, szoftvertechnológia és informatikai rendszerek modulokból áll. Az alaptudás megszerzését kell majd bizonyítanod a tanulmányaid első szakaszát lezáró szakmai szigorlat sikeres teljesítésével.

A szigorlatot követően a 4. félévben választhatod ki az aktuálisan felkínált specializációk közül az érdeklődésednek leginkább megfelelőt, amely a választott területen elmélyült, speciális, elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzését biztosítja számodra az informatika valamely kurrens alkalmazási területén.

Az alapozó, illetve a specializációs képzés során megfelelő számú választható tantárgy teljesítését is várjuk tőled. E tantárgyak az informatika népszerű, aktuális kérdéseivel foglalkoznak, így teremtve lehetőséget arra, hogy az informatika élvonalbeli területein kiegészítő ismereteket is szerezhess.

A képzés utolsó évében a fő cél a szakdolgozat elkészítése, amelyhez szakmai segítséget az úgynevezett kooperatív képzés keretében vagy a szakmai gyakorlati idő alatt, akár az adott cégektől is kaphatsz.

Egyúttal a specializáció során nemzetközi partneregyetemeinknél Erasmus ösztöndíj keretében lehetőséged van ismereteid bővítésére.

A képzés leírása

A képzésről bővebb leírás itt érhető el: https://nik.uni-obuda.hu/2017-2018-tanevtol-indulo-tanterv/

Képzési program

Specializációk

Az egyes specializációk csak a megfelelő számú jelentkezők esetén, a kapacitás függvényében indulnak.

F-tanterv 2023. szeptembertől

NappaliEstiLevelező
2023.09.01-tőlTantervTantervTanterv
TantárgykövetelményTTKTTKTTK

Korábbi tantervek

 NappaliEstiLevelező
2022.02.01-tőlE-tanterv
2019.09.01-tőlE-tantervE-tantervE-tanterv
2018.09.01-tőlE-tantervE-tanterv 
2017.09.01-tőlE-tantervE-tanterv 
2016.09.01-tőlD-tanterv  
2014.09.01-tőlD-tantervD-tanterv 
2012.09.03-tőlD-tantervD-tanterv 
2010.09.01-tőlC-tantervC-tanterv 
2008.09.01-tőlB-tantervB-tanterv 

Ekvivalencia táblázat

BSc ekvivalencia tábla kifutó és 2017-ben indult tanterv között (pdf)